Gratis fragt ved køb over 599 kr • Levering indenfor 1-3 hverdage • 4.9 ⭐ på Trustpilot 

Julegaver kan byttes frem til 7. januar 2025

Derfor skal du huske at pleje dit bindevæv

Bindevævet. Er det noget du bør tænke på?

Umiddelbart tænker du måske ”NEJ”.

Men jeg tænker “JA” for vidste du at ca 80% af os alle oplever rygsmerter, skuldersmerter, nakkesmerter i løbet af vores liv og ca 60% kvinder får skulder-leds problemer?

Derudover er der alle dem, der oplever problemer med hofter og knæ. Forklaringen på dette skal muligvis ikke findes i dine led og knogler, som man umiddelbart ville tro, men nok nærmere i dit bindevæv. Det viser sig nemlig, at bindevævet har en meget større betydning for vores sundhed end først antaget. Samt at det har stor betydning for oplevelsen af, at have en smertefri krop.

Hvad er bindevæv egentlig?

Bindevævet består af alle de kollagene strukturer vi har i kroppen. Lidt som en meget fintmasket spiderman-dragt, binder det alle strukturer i kroppen sammen. Fra top til tå. Det er i tynde lag og i tykke lag alt afhængigt af hvor i kroppen det er; om det er i sener og ledbånd og fx i lænden, hvor det er tykt og lidt fast som et elastikbånd eller om det er som et fint spindelvæv lige under huden. Uanset hvor i kroppen vi peger, så er der bindevæv, der binder alle dele sammen og sørger for at vigtige stoffer sendes rundt i kroppen. Det er over alt og er fyldt med nerveender, der får det til at virke som et stort sanseorgan, hvilket nok er grunden til at vi først rigtig mærker det, når der er noget galt. Vi får ondt!

Det at ”mærke kroppen”

I både pilates og yoga taler vi om, at være til stede i kroppen og mærke efter. Mærk kroppen, søg ind i dig selv, vær til stede og mærk efter. Men nogen oplever, at det er svært at mærke sin krop. Jeg havde en elev, der en dag spurgte mig, helt hviskende, ”hvordan mærker man sig selv?”.

Bum, tænke jeg. Det er et sted, at tage fat.

På mine hold taler jeg meget om at mærke efter, mærke åndedrættet og mærke hvordan kroppen bevæger sig, når du trækker vejret. Vi arbejder med det naturlige åndedræt og gør det optimalt. Vi arbejder med bindevævet i alle vores bevægelser når vi træner pilates. Både på mine hold, på workshoppen “Åndedrætstræning – mærk dit åndedræt og mærk din krop” og på workshoppen “Bindevævsboosteren”, vil du lære at mærke din krop og hvordan du kan holde den smertefri, samt opnå bedre balance mentalt og fysisk. Da bindevævet er i tykke og tynde lag og er fyldt med små nerveender, så kan man se på det som den 6. sans. Det, vi mærker når vi ”mærker efter”. Når vores bindevæv er sundt og smidigt, så er alle de små receptorer i den tynde lag under huden  fx, aktivt og klar til at kommunikere med resten af kroppen og hjernen. Hvis bindevævet derimod er blevet stift og ikke vedligeholdt og derved usundt, så bliver receptorerne lidt ”dovne” og det ændre kommunikationen i det område. Vi kender det alle. Ondt i lænden eller den øvre del af ryggen. Vi har glemt at holde det smidigt og i bevægelse, og så er bindevævet blevet ufleksibelt, selv når vi trækker vejret dybt, og stiver til, hvilket giver os smerter. Vi kan blive ehlt bange for at bevæge os, af frygt for at få det værre i den kropsdel, der gør ondt. Vi ryger derfor nemt ind i den onde spiral, hvor vi vågner om morgene og tænker “av…jeg må hellere blive i sengen i dag”, og efter en dag i sengen oplever vi stadig ingen bedring. Måske nærmere forværring.

Hvad kan du gøre for ikke at få et dovent bindevæv?

De forskellige receptorer i kroppen er designet til at reagere forskelligt for forskellige former for stimuli og det er et godt argument for at bruge kroppen. Varieret bevægelse og træning er virkelig med til at holde bindevævet smidigt og fleksibelt. Derfor skal vi øve os i at overvinde frygten for at bevæge os når det gør ondt. Der er nemlig større chance for at smerterne bliver mindre, hvis vi bruger kroppen og laver øvelser og bevægelser, der afhjælper stivheden – som det oftest er. Vi skal ind i den gode spiral. Pilates og yoga er særdeles godt, fordi der arbejdes så meget via åndedrættet og i rolige stræk og bevægelser. Hurtige stræk kan give risiko for skader på væv og muskler. Når vi sørger for at lave kontrollerede, rolige stræk og bevægelser, som vi gør i pilates og yoga, så bliver vores bindevæv bedre og bedre til at kunne strække sig og trække sig sammen, så vores hop og kast fx bliver optimeret. Vi kan altså sige, at den smidighed vi opøver bliver uvurderlig, da den sørger for at vores strukturer i kroppen kan accelerere kraft og styrke. Det fleksible bindevæv og den funktion det har, at være bindeled og glidemiddel mellem alle flader i kroppen, har også brug for hydrering. Drik den rette mængde vand for at holde bindevævet hydreret og bevægeligt. Udtørring af bindevævet skaber stivhed og fasthed og kroppen vil straks kompensere med smerter.

Kurv
🎁 kun 599,00 kr. fra gratis fragt DK 🇩🇰
Kurven er tom.

Du har ikke tilføjet noget til kurven.