Gratis fragt ved køb over 599 kr • Levering indenfor 1-3 hverdage • 4.9 ⭐ på Trustpilot

Mærk dit åndedræt

 

Take a breath and make it count!

Vidste du at du tager ca 20.000 åndedrag om dagen? Vidste du, at alle vores kropsfunktioner er afhængige af vores åndedræt, pga den ilt, der sendes rundt i kroppen? Vidste du, at dit åndedræt kan have indflydelse på din fordøjelse? Vidste du at der er en naturlig forbindelse mellem dit åndedræt og din bækkenbund? Vidste du at du måske går rundt med en skjult hyperventilation?

Jamen kan man det?? JA, det kan du.

 

De fleste forbinder hyperventilation med en akut tilstand af meget meget hurtig vejrtrækning, hvor man må sidde med en pose for munden for at få ro på. Her oplever vi svimmelhed, utilpashed og prikken i hænder og fødder.

Når vi (klassisk) hyperventilerer trækker vi vejret ind i stød og puster ikke ret meget ud. Derfor sker der en ubalance mellem ilt og kuldioxid, hvilket forårsager en sammentrækning af vores blodkar, som skal føre ilten med blodet rundt i kroppen. Det er et kæmpe problem da ilten er vores cellers ultimativt vigtigste brændstof. Der er mange ting, der kan spille ind i forhold til denne ubalance i vores vejrtrækning. Men oftes handler det om at der opstår en såkaldt skjult hyperventilation, fordi vi ikke ånder heeelt ud. Så for at komme denne ubalance til livs skal vi se på vejrtrækningen og at den i sig selv ikke er helt optimal. Vi skal se på balancen mellem indåndinger og udåndinger. Det er nemlig bla. her svaret skal findes.

Både sundheden og livskvaliteten betaler prisen.

 

Denne ubalance er på længere sigt yderst negativ for vores sundheden og ikke mindst for vores livskvalitet. Det kan give en lang række problemer som fx dårlig søvn, let udmattethed og træthed, muskelspændinger, let forpustethed, følelsen af at være stakåndet, manglende koncentration, dårlig fordøjelse, inkontinens og rygproblemer, tendens til at blive svimmel. Måske bare generelt ømhed i kroppen, der føles helt anspændt og stiv. Åndedrættet er nemlig også rigtig vigtigt i forhold til dit bindevæv og din oplevelse af kroppen som smidig, let og lækker.

Du kan læse mere om bindevævet her.

Kroppens stresstærskel er desuden grundlæggende lavere når der er ubalance i vejrtrækningen, og der er større grad af irritabilitet, frygt, angst og tristhed.

Kvalitet , kvalitet, kvalitet…

Det er selvfølgelig yderst væsentligt, at vi får en masse god ilt ind i kroppen, som kan blive sendt rundt til alle de mange celler vi har, som hvert sekund har brug for det.  Men fejlagtigt tror mange, at det er nok, bare at trække vejret hurtigere eller bare at tage nogle MEGET dybe indåndinger. MEN…nej, det er ikke nok, for så opstår hyperventilationen jo bare.

DET HANDLER OM AT TRÆKKE VEJRET BEDRE.

AT TRÆKKE VEJRET OPTIMALT.

OM KVALITET FREM FOR KVANTITET.

 

Når du har et optimalt åndedræt så trækker du vejret få gange i minuttet. Det betyder ikke at du skal holde vejret…og så alligevel… for en god åndedrætscyklus med ind- og udånding består også af korte pauser. Men det er de færreste bevidste om. Det betyder, at hver enkelt åndedrag er så godt, at det ilter optimalt i kroppen, og derved bevarer balancen mellem ilt og kuldioxid. For at skabe denne optimale balance, er du faktisk nødt til at holde vejret, bare en lille smule. Det kræver nemlig at der er en lille kunstpause, hvor du holder vejret kortvarigt, efter hver indånding og igen efter hver udånding. Prøv fx at trække vejret ind ad næsen mens du tæller langsomt til otte og puster langsomt ud af næsen mens du tæller til otte.

Lær mere om dit åndedræt og mærk det på egen krop her.

 

Det vil næsten helt af sig selv give dig en lille kunstpause og det er optimalt i dit afslappede, hvile åndedræt. Det ser lidt anderledes ud når du er fysisk aktiv, hvor pauserne, naturligt, udebliver. For hurtig vejrtrækning inviterer til et væld af helbredsproblemer, såsom fx angst, stress, nervøsitet, højt blodtryk, manglende udholdenhed og kondition, svag og træt ryg og bækkenbund, dårlig koncentration – og meget andet…

Man kan sige, at hvis pauserne i åndedrætter udebliver, så er det lidt at sammenligne med, at din krop aldrig holder pause. Det overbelaster vores nervesystem. DERFOR er det essentielt, at du er opmærksom på dit åndedræt og træner det bevidst i ro og mag. Det vil mærkes positivt på din sundhed og livskvalitet.

 

Jamen hvor kommer min bækkenbund ind i billedet?

Det er så fantastisk, at vores krop er så klog og smart indrettet, at når du har et optimalt åndedræt, så samarbejder det direkte med din bækkenbund. Når du tager en lang dyb indånding ”stempler” din åndedrætsmuskel ned mod dine organer, der trykker videre ned mod din bækkenbund, der så skal kunne give efter og slappe af. På din udånding ”stempler” åndedrætsmusklen op mod din lunger og skubber luften ud, og derved bliver der plads til organerne igen og bækkenbunden kan trække sig sammen og med op på plads. Lidt ligesom en elevator, der kører ned på indåndingen og kører op på udåndingen og trækker bækkenbunden med op. Det er altså på din udånding, du skal lave et elevatorknib, hvis du vil prøve, at arbejde med det bevidst.

Når du så stille og roligt opnår den optimale åndedrætscyklus, så arbejder bækkenbunden med helt af sig selv. Det kræver øvelse og bevidsthed, at træne sig hen imod et optimalt åndedræt, hvor der skabes et naturligt åndedrætsflow, der er essentielt for balancen mellem ilt og kuldioxid.

 

Her er fire rigtig gode og vigtige fokuspunkter, at starte med. Øv dig, når du har tid og ro til det.

Min kurv
🎁 kun 599,00 kr. fra gratis fragt DK 🇩🇰
Kurven er tom.

Det ser ud til, at du ikke har lagt noget i kurven.