Hvad betyder Namaste egentlig?
Du har måske både hørt mig, og andre yogalærere sige “Namaste” som afslutning på en yogaklasse.
Men hvad betyder det egentlig?
Jo altså…Det er faktisk ret fint.
Ordet Namaste stammer fra sanskrit og er en sammenskrivning af ordene Namah, der betyder “at bøje” og as, der betyder “jeg”, og te, der betyder “dig”. Sat sammen betyder de “Jeg bøjer mig for dig” eller “Det guddommelige i mig, ærer det guddommelige i dig”.
Jeg siger oftest “lad os bukke for det smukke i hinanden – Namaste”, mens jeg med samlede hænder foran brystet bukker mig forover. Namaste sættes nemlig oftes i forbindelse med den håndgestus, der hedder Anjali Mudra, hvor hænderne samles foran brystet, foran dit hjerte chakra, og hovedet bukkes en smule mod hænderne.
En udvidet, og måske for nogen lidt mere spirituel variant er, at samle hænderne i Anjali Mudra foran dit hjerte chakra, fører dem op til dit tredje øje, som er punktet mellem dine øjenbryn og dit pande chakra, læne dit en smule fremover, og herefter rette dig op igen mens du fører hænderne tilbage foran brystet til dit hjerte chakra.
Det giver for mig, en helt særlig varm følelse af forbundethed og glæde til mine deltagere i klassen.
Den udvidede måde er efter sigende den særligt respektfuldte, og i indisk tradition er det nok blot at gøre denne gestus, uden at sige Namaste.
Ordet og Anjali Mudra bruges som en respektfuld og kærlig gestus, og som en måde at sige tak på. Man kan vel tale om, at jeg som underviser (eller andre undervisere), med respekt og kærlighed takker dig som deltager for, at være kommet til yogaklassen og åbnede dig op for det rum jeg skabte til dig, og hvis du svarer tilbage er det din kærlige og respektfulde måde, at takke for rummet og undervisningen.
Namaste og Anjali Mudra kan også bruges som en kærlig gestus for at hilse på hinanden. Som at sige goddag eller på gensyn.
Derfor kan det med fordel bruges i starten eller slutningen af en yogaklasse som en hilsen og en taknemmelighed til hinanden.
Namaste
Kristina🌸🌸