Gratis fragt ved køb over 599 kr • Levering indenfor 1-3 hverdage • 4.9 ⭐ på Trustpilot

Stress med ayurvediske øjne

Ayurveda og stress

Stress er ikke bare stress.
Vi kan ikke skære alle over en kam, og bare anbefale alle at meditere 20 min om dagen.
Jeg går fuldstændig ind for at du mediterer hver dag, men hvis du er hårdt ramt af stress er det vigtigt at kigge på, hvilken type du og din stress er.

 

”Viden om livet, for livet”
Ayurveda er et oldgammelt holistisk sundhedssystem. Det er nok det ældste, der menes at være op mod 5000 år gammelt, og handler ganske grundlæggende om at finde ind til en livsførelse i harmoni med naturen. Ayurveda er knyttet til de fem elementer: vand, jord, ild, luft og æter.
Det handler om et liv i balance, og der kigges på kost, naturmedicin, søvn, motion og meget mere med henblik på at forebygge sygdom  og stress fx.

I vesten går vi til lægen når noget er galt, og lever man ayurvedisk så konsulterer man en Ayurvedisk behandler for at undgå  at noget går galt.

Vi mennesker reagerer forskelligt på stress og på pressede situationer. Nogle reagerer ved at blive larmende, højtråbende, sætte farten op, blive irriterede og kommanderende. Andre reagerer ved at blive indadvendte, triste, stille og opgivende.
Alle reaktionerne er lige reelle og lige vigtige, da de alle er et udtryk for at krop og sind bevæger sig lige på grænsen, og at det er værd at stoppe op og lytte efter.

Det er også forskellige oplevelser, situationer og ting,d er kan stresse os. Nogle bliver voldsomt pressede af at have travlt, og skulle arbejde hurtigt og meget. Andre bliver mere stressede pga tanker og følelser.

Vi kan tale om, at der er forskellige stresstyper og forskellige reaktionsmønstre, som er værd at få øje på, både i forhold til de fire stresstrin og den behandling vi har brug for.
Vi har nemlig, ud fra vores type og mønster, brug for forskellige tilgange i forbindelse med forebyggelse og behandling.

Indenfor Ayurveda, som i nogle kredse også kaldes ”yogaens søster”, taler vi om tre forskellige persontyper, og ved at kigge på stresstypen og persontypen kan vi danne os et billede af, hvordan vi bedst hjælper krop og sind i balance igen.
Ayurveda skal tænkes som et forebyggende system for netop at undgå at blive syg eller gå ned med stress, men er også din guide til at komme tilbage på sporet og i balance, når noget rammer dig.

 

Indenfor Ayurveda taler vi om tre persontyper –  tre dosha.
Vi er alle født med alle tre dosha, hvoraf vi som regel har et makkerpar af to, der er stærkere i os end den tredje. Det er sammensætnigen af vores dosha der gør os unikke.
De tre typer kaldes VATA, PITTA og KAPHA (kaffa), og er forskellige egenskaber og kvaliteter, der findes i alt levende.

Du kan finde flere steder på nettet, hvor du kan lave en test og se hvilke dosha der er dine mest fremtrædende. Prøv gerne forskellige test.

 

Når vi taler om stress, så mener Ayurveda, at vi reagerer forskelligt, alt efter hvilke dosha, der hos os er mest dominerende, og hvilken der er ude af balance.
Når vi bliver bevidste om hvilken dosha, der er vores mest dominerende, så kan vi lettere spore os ind på hvilke anti-stress redskaber, der er mest effektive for os. Både for at forebygge og behandle lettere stress, og genfinde vores balance.

Ayurveda er et emne vi kan dykke virkelig dybt ned i, og der er utrolig meget du kan blive klogere på, når du læser om emnet. Du finder bla bøger om Ayurveda i webshoppen her.

Min kurv
🎁 kun 599,00 kr. fra gratis fragt DK 🇩🇰
Kurven er tom.

Det ser ud til, at du ikke har lagt noget i kurven.